Acid Formic 60% concentratie

ta 6050

ta 6050
Produs nou

45,00 lei

- +

Add to compare

 
Informații

Conform ordinului 83 din Iunie 2014 - Partea a-II-a Cap. I Art. 6. este interzisa vanzarea medicamentelor veterinare in afara farmaciilor sau prin internet.

Tratamentul varozei cu acid formic

Folosirea acizilor organici în controlul varozei este una din metodele recomandate de legislaţia română chiar şi în cazul apiculturii organice (OUG 34/2000 şi Normele metodologice de aplicare a acesteia conform HG 917/2001 Art. 26, 3, e) datorită calităţii de a nu contamina mierea şi ceara cu reziduuri neadmise, a lipsei fenomenului de rezistenţă a parazitului la tratament şi a eficacitaţii acestora în condiţiile unei folosiri adecvate.

Acidul formic este singurul tratament cunoscut până la această dată (cu excepţia supunerii la temperatură înaltă) care omoară parazitul varoa în celulele cu puiet. De aceea este un mijloc eficace de stăvilire a infestarii primăvara, chiar şi când în familia de albine există puiet căpăcit.

Acţiunea acidului formic, un compus volatil, se manifestă prin atacarea directă a paraziţilor care sunt putin rezistenţi la mediul agresiv creat prin vaporizarea acestuia. Volatilitatea mare a acidului formic precum şi comportamentul agresiv asupra metalelor constituie factori de risc care trebuie cunoscuţi de apicultor. Tratamentele cu acid formic pot duce la o relativă corodare în timp a componentelor metalice ale stupului şi mai ales a pavilionului. De asemenea trebuiesc respectate cu stricteţe reguli de manipulare, păstrare şi utilizare pentru a preveni accidentările datorită contactului acidului cu ochii sau pielea ori prin inhalare sau înghiţire.

Din multitudinea de metode de folosire a acidului formic noi recomandăm două, şi anume folosirea buretelui absorbant şi a vaporizatorului.

1. Metoda buretelui absorbant. Are avantajul ca oferă o aplicare simplă şi rapidă şi se poate folosi practic în orice sistem constructiv al stupului. Se foloseste un burete de vase (tip Vileda, cu dimensiunile aproximative 20x20x0,5 cm) şi acid formic cu concentraţia de 60%. Mai este necesară de asemenea o seringă gradată de volum mare, pentru eficienţă. Buretele se îmbibă cu acid formic şi se plasează cat mai aproape de albine, în partea de sus sau de jos a cuibului. Se fac 3-4 tratamente într-un interval de 4-7 zile.

Tratamentul de sus. Buretele se aşează direct pe laturile de sus ale ramelor. Se îmbibă cu acid formic 60% în cantitate de 2,7 ml/ramă Dadant cu albina.

Tratamentul de jos. Buretele se aşează pe fundul stupului şi se îmbibă cu 4 ml/ramă Dadant de acid formic concentratie 60%.

Aplicarea tratamentului se face când temperatura exterioară depăşeşte 12 grade Celsius. Dacă temperatura în timpul zilei depăşeşte 25 grade tratamentul se face seara.

2. Metoda vaporizatorului. Are avantajul unui control mai precis al aplicării consatante şi economice a tratamentului şi al unui efect mai îndelungat. Este necesar însă dispozitivul care se montează pe o rama goală, dar cheltuiala cu achiziţionarea acestuia se amortizează în timp prin manopera redusă. Se foloseşte acid formic la concentraţia de 60%. Se urmăreşte cantitatea de acid evaporată în timpul primei zile a tratamentului şi dacă aceasta depăşeşte 10 ml/zi se taie o porţiune din fitilul dispozitivului pentru a micşora suprafaţa de evaporare. Tratamentul este ineficient sub limita de evaporare de 6 ml/zi.

Se lasă urdinişul deschis, se înlătură magazinele. Dacă stupul este prevăzut cu fund anti-varoa se închide sertarul de tablă. Tratamentul se începe la primele ore, răcoroase, ale dimineţii. Se poate face trtament cu acid formic atât primăvara, cât şi toamna cu condiţia ca temperatura exterioară să fie între 5 şi 30 grade Celsius. Firma Biocontrol din Elveţia şi producătorul german al vaporizatorului (Nassenheider) recomandă 2 tratamente pe an, primul în luna August, după ultima extracţie şi al doilea în a doua jumătate a lunii Septembrie. Dacă la sfarşitul lunii Iulie căderea naturală de acarieni este în medie mai mică de 10 bucăţi/zi la stupul pe 10 rame se renunţă la tratamentul din August, facându-se numai cel din Septembrie.

De mare importanţă în combaterea varozei este o atentă urmărire a familiei de albine pentru o corectă diagnosticare a gradului de infestare. Căderea naturală de acarieni se verifică cu foaia cu margarină cel puţin săptămânal pentru a ţine sub observaţie tendinţa de infestare a stupilor. Fiecare apicultor trebuie să aprecieze singur eficienţa tratamentului şi să aducă corecţiile necesare pentru îmbunătăţirea acestuia.

Indiferent de metoda de aplicare se recomandă utilizarea unui minim de echipament constând în:

 

1. Mănuşi rezistente la acid

2. Ochelari de protecţie

3. Mască cu cartuş filtrant

4. Şorţ şi cizme de cauciuc

5. Găleată mare (10 litri) cu apă curată pentru intervenţie în caz de accidente

 

Se vor avea în vedere următoarele aspecte:

 

-Nu lăsaţi produsul la îndemana copiilor.

-Coroziv pentru ochi şi piele la contactul direct sau prin expunerea la vapori.

-Vătămător sau fatal prin înghiţire.

-Poate produce sensibilizarea pielii.

-Evitaţi contactul cu ochii, pielea sau îmbrăcămintea.

-Nu inhalaţi vaporii.

-Purtaţi ochelari de protecţie, mănuşi rezistente la acizi, şorţ şi cizme de cauciuc la manipulare.

-Se recomandă utilizarea unei măşti prevăzute cu filtru purificator pentru vapori organici.

-Combustibil. Feriţi apropierea flăcării deschise. Se păstrează sub temperatura de 50 grade C.

-Lucraţi numai în spaţiu deschis şi cu vântul bătând din spate.

-Nu mâncaţi, beţi lichide sau fumaţi în timpul utilizării.

-Spălaţi temeinic mâinile cu apă şi săpun după utilizare. Spălaţi deasemeni mâinile înmănuşate înainte de scoaterea mănuşilor.

-Dezbracaţi imediat îmbrăcămintea stropită accidental.

-Spălaţi hainele contaminate separat de restul îmbrăcăminţii.

-Acidul formic perturbă activitatea familiei de albine şi poate induce o uşoară mărire a mortalităţii albinelor.

 

Reguli de prim ajutor:

 

Piele. Dezbrăcaţi imediat hainele contaminate. Spălaţi zona afectată cu săpun sau un detergent slab şi multă apă. Dacă apare arsură se aplică compresa sterilă şi se consultă de urgenţă medicul.

Ochi. Se spală ochii imediat cu apă din abundenţă. Se acoperă ochii cu comprese sterile, se consultă de urgenţă medicul.

Ingerare. Nu provocaţi voma. Beţi o cantitate mare de apă sau lapte. Dacă apare voma se administrează repetat lichide. Nu încercaţi să daţi nimic pe gură unei persoane aflate în stare de inconstienţă. Consultaţi de urgenţă doctorul.

Inhalare. Scoateţi victima din zona contaminată. Dacă respiraţia s-a oprit curătaţi căile respiratorii şi începeţi respiraţia artificială. Nu încercaţi să daţi nimic pe gură unei persoane aflate în stare de inconstienţă. Consultaţi de urgenţă medicul.

 

Scrieţi o recenzie

Acid Formic 60% concentratie

Scrieţi o recenzie

9 other products in the same category:

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Compare 0

Nu sunt produse

To be determined Livrare
0,00 lei Din care TVA
0,00 lei Total

Prețurile includ TVA

Vezi detalii coș